Poslední články
Navigace
Toplist
Hiearchie článků
Krémy do dortů a moučníků?
Za desítky let, co peču pro svou rodinu, přátele a občas i na objednávku, jsem se naučila, že v tomto případě méně je více. Nedělám prostě dorty z ořechového těsta s kokosovým krémem plněným broskvemi a zdobené čokoládou a marcipánem. Každý dort by měl mít specifickou chuť.
Obdivuji velmi rakouské mistry cukráře a jejich úžasná dílka s jemnými krémy v mnoha a mnoha příchutích, barvách a konzistencích. To jistě nikdy nebudu umět, ale každému, kdo má možnost, doporučuji: "Zajděte si ve Vídni do některé z mnoha fantastických cukráren a podívejte se na všechny dorty, dortíčky, zákusky a dezerty, co nabízejí. Zkuste něco ochutnat a pak už vám každý sebenazdobenější dort odjinud nebude připadat špičkový."
Moje krémy nejsou ani zdaleka podobné těm rakouským, ale třeba se vám budou hodit.
Šlehačka s tvarohem (u nás doma nejoblíbenější)
1 smetana ke šlehání (250 ml)
1 měkký tvaroh bez tuku (250 g, klidně i ve vaničce, ten používám nejčastěji)
moučkový cukr podle chuti (cca 4 lžíce)
Nejprve vyšleháme smetanu s cukrem do hustého krému. Poté vmícháme tvaroh a dobře promícháme, aby se chuti spojily.
Někdy potřebuji krém lehčí, proto použiju dvě smetany a trochu více cukru na jeden tvaroh. Žádný ztužovač ani želatinu nedávám a krém se mi nikdy neroztekl. Tento krém je ideální ve spojení s ovocem, například na "Skleněných koláčích" (viz článek Piškotové těsto). Pokud je krém odlehčený dvěma šlehačkami, lze do něho přimíchat několik lžic kokosové moučky a případně přikápnout kokosový likér nebo sirup, potom je výborný v kombinaci s kakaovým těstem a čokoládou.
Krém z pudinku
1 pudinkový prášek s příchutí podle druhu krému, který chcete dělat
300 ml mléka
asi 4 lžíce cukru moučka
půl kostky másla nebo dobrého margarínu (125 g, já používám i do krémů Heru a je to opravdu dobré)
Nejprve si uvaříme pudink z mléka, prášku a 1 lžíce cukru. Hotový odstavíme a častěji při chladnutí promícháme, abychom zabránili vytvoření škraloupu. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému. Když je pudink zcela vychladlý, opatrně po malých dávkách jej vešleháme do máslového základu. Tato dávka stačí na náplň dortu o průměru 23 cm. Pokud se krém při šlehání srazí, dejte si hřát vodu v menším kastrolu, misku se sraženým krémem na něj postavte (ne, aby se koupala, ale aby byla odspodu ohřívána párou) a krém šlehejte dokud nebude zase hladký. Poté jej nechte vychladnout a použijte.
Pokud chcete dělat krém z pudinku kokosový nebo oříškový, uvařte pudink (nejlépe kokosový, vanilkový nebo čokoládový) ve 400 ml mléka a do hotového krému vmíchejte mleté ořechy nebo třeba nastrouhanou čokoládu. Na jahodový či malinový krém uvařte pudink ve 300 ml mléka a do hotového krému lehce vmíchejte nadrobno nakrájené jahody nebo i celé maliny.
Krém z vaječného likéru
1 kostka másla nebo Hery (250 g)
cca půl hrnku moučkového cukru
cca půl hrnku vaječného likéru
Máslo s cukrem vyšleháme do světlého krému, poté pomalu přiléváme vaječný likér a šleháme dál. Pokud by se náhodou krém srazil, postupujeme, jak je popsáno v předchozím receptu. Tento krém je těžší, máslovější, krásně žlutý a chuťově vynikající. Používám ho hlavně do kakaových a čokoládových dortů. Lze s ním i dobře zdobit, drží tvar.
Tvarohovo - máslový krém
1 kostka másla nebo Hery (250 g)
1 kostka netučného tvarohu (250 g, může být i vaničkový)
moučkový cukr podle chuti (cca půl hrnku)
Rychlý a dobrý krém. Máslo vyšleháme s cukrem a přišleháme tvaroh. Dobrý v kombinaci například s mandarinkami na lehkém piškotu.
Čokoládový krém s kaší a jeho obměny
200 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
případně ještě 1 lžíci tmavého kakaa
50 g 100% tuku (ztuženého, na smažení)
200 g čokolády na vaření
250 až 500g másla nebo Hery nebo kombinace obou tuků
cca 100 g moučkového cukru (podle chuti)
Nejprve si uvaříme hustou kaši z mléka a mouky. Pokud budeme dávat másla více než jednu kostku (na větší dort), přidáme do mléka ještě i tmavé kakao. Uvaříme hustou kaši, do které hned po stažení z plotny vmícháme 100% tuk a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění a necháme kaši zcela vychladnout. Máslo a Heru necháme změknout při pokojové teplotě a s cukrem vyšleháme do světlého krému. Pomalu zašleháváme po částech i čokoládovou kaši. Krém má skutečnou chuť čokolády a ne jen kakaa. V dortech jej můžeme proložit třeba banány nebo borůvkami. Na tento krém lze dávat i marcipán nebo jiné potahové hmoty. Tento krém lze také mrazit a po pomalém rozmrznutí při pokojové teplotě jej znovu vyšlehat a použít.
Obměny: Místo čokolády na vaření můžeme použít i jiné druhy - hořkou, mléčnou, oříškovou nebo mandlovou, nebo i ledové kaštany. Postup při výrobě krému je stejný.
Krém s Nutelou (nebo Nugetou a podobnými pomazánkami)
1 vanilkový pudinkový prášek
250 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
125 g másla
jedno menší balení Nutely nebo podobné pomazánky (asi tak 200 g)
Z mléka, prášku a cukru, uvaříme hustý pudink, za pomalého míchání necháme vychladnout. Měkké máslo vyšleháme, a postupně do něho zašleháme pudinky střídavě s Nutelou. Zkoušela jsem i dvoubarevnou Nugetu a chuť byla výborná. Pokud chceme výraznější chuť lískových oříšků, přidáme do krému pomazánky víc. Tato dávka je na menší dort. Tento krém lze použít pod marcipán nebo jiné potahovací hmoty na dorty.
Čokoládový krém s likérem
200 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
100 g čokolády na vaření
30 g 100% tuku
500 g másla
150 g moučkového cukru
cca 1 dcl likéru Baileys (nebo čokoládového likéru)
Z mléka, mouky a kakaa uvaříme hustou kaši. Hned po odstavení z plotny do ní vmícháme 100% tuk a nalámanou čokoládu na vaření. Mícháme až do úplného rozpuštění. Změklé máslo vyšleháme s cukrem ho světlého krému, postupně zašleháme čokoládovou kaši, šleháme dál a opatrně přiléváme likér. Hotový krém můžeme použít i pod marcipán a další potahové hmoty.
Krém z pudinku s nugetou
2 čokoládové nebo kakaové pudinkové prášky
půl litru mléka
2 lžíce cukru
cca 4 vrchovaté lžíce nutely nebo nugety (jak se to povede nabrat)
tři čtverečky hořké čokolády
cca 400 g másla
cca 4 lžíce moučkového cukru
Nejprve si uvařím hustý pudink z prášků, 2 lžic cukru a mléka. Do hotového horkého ihned zamíchám nugetu a čtverečky čokolády a nechám úplně rozpustit. Pudinkovou směs nechám vychladnout a jen občas promíchám. Máslo vyšlehám s moučkovým cukrem do krému a pomalu zašlehám pudinkovou směs. Tento krém se dá použít i pod potahové hmoty. Hořká čokoláda ještě zvýrazní chuť krému.
Máslový krém "Irská káva"
375 g másla (1 a půl kostky)
200 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce práškového cappuccina
4 lžíce rozpustné kávy (třeba Nescafé)
50g stoprocentního tuku
půl lžičky mleté sypké nevařené kávy
cca 180 g moučkového cukru
cca 3 lžíce likéru Baileys (nebo kávového likéru)
Do studeného mléka nasypeme cappuccino, instantní kávu i mletou zrnkovou kávu. Dále přidáme mouku. Abych zabránila hrudkování mouky v mléku, ve studeném mléce mouku rozšlehám elektrickou metličkou - šlehačem. Z této směsi uvaříme za stálého míchání hustou kaši, do které hned po odstavení z plotny vmícháme 50 g stoprocentního tuku a necháme vychladnout. Změklé máso vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu po částech zašleháváme kávovou kaši. Do takto připraveného krému malým pramínkem lijeme likér a stále šleháme až je krém opravdu hedvábný. Je to chuťově výborný krém, který se díky kávě hodí spíš do dortů pro dospělé. Lze ho použít i pod marcipánový potah.
Čokoláda se zakysanou smetanou - krém i poleva
100 g až 300g čokolády na vaření (nebo i čokoládové polevy, mléčné oříškové čokolády, hořké čokolády)
1 - 3 kelímky zakysané smetany (po cca 200g)
Na polevu dortu o průměrné velikosti (tedy cca 25 cm) si rozpustíme v horké vodní lázni 100 g čokolády. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme do ní celý kelímek studené zakysané smetany a hned naneseme na dort. Po ztuhnutí lze polevu dobře krájet, neláme se.
Pokud chceme polevu jemnější, dáme do 100 g rozpuštěné čokolády dva kelímky zakysané smetany. Na větší dort nebo když chceme vyšší vrstvu polevy nebo k naplnění dortu použijeme až 300 g čokolády a až 3 kelímky smetany. Je to rychlé a velice chutné, není to příliš sladké.
Krém "Alžírská káva" a jeho varianty
1 pudinkový prášek (může být vanilkový nebo i kakaový)
250 ml mléka
50 g 100% tuku
NEBO
2 - 3 lžíce polohrubé mouky
200 ml mléka
50 g 100% tuku
2 vrchovaté lžíce instantní kávy (případně lze kombinovat s práškovým cappuccinem)
1 kávová lžička mleté nevařené kávy
1 a půl másla (375 g)
moučkový cukr podle chuti (cca 150 g)
asi 1 dcl vaječného likéru
Z mléka, prášku nebo mouky a instantní kávy uvaříme hustý pudink nebo moučnou kaši, zahorka vmícháme tuk a necháme nejlépe přikryté potravinovou fólií vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem do husté pěny, pomalu po částech do něho zašleháme vychladlý pudink nebo kaši a vmícháme mletou kávu. Do takto připraveného krému pomaloučku tenkým praménkem přiléváme vaječný likér a stále šleháme. Pokud by se náhodou stalo, že se krém srazí, dáme jej na několik sekund do mikrovlnky přihřát a vyšleháme znovu.
Tento krém lze mazat i pod potahovací hmoty. Chutná jako Alžírská káva a v případě, že použijeme kakaový pudink, tak i trochu čokoládově.
Obdivuji velmi rakouské mistry cukráře a jejich úžasná dílka s jemnými krémy v mnoha a mnoha příchutích, barvách a konzistencích. To jistě nikdy nebudu umět, ale každému, kdo má možnost, doporučuji: "Zajděte si ve Vídni do některé z mnoha fantastických cukráren a podívejte se na všechny dorty, dortíčky, zákusky a dezerty, co nabízejí. Zkuste něco ochutnat a pak už vám každý sebenazdobenější dort odjinud nebude připadat špičkový."
Moje krémy nejsou ani zdaleka podobné těm rakouským, ale třeba se vám budou hodit.
Šlehačka s tvarohem (u nás doma nejoblíbenější)
1 smetana ke šlehání (250 ml)
1 měkký tvaroh bez tuku (250 g, klidně i ve vaničce, ten používám nejčastěji)
moučkový cukr podle chuti (cca 4 lžíce)
Nejprve vyšleháme smetanu s cukrem do hustého krému. Poté vmícháme tvaroh a dobře promícháme, aby se chuti spojily.
Někdy potřebuji krém lehčí, proto použiju dvě smetany a trochu více cukru na jeden tvaroh. Žádný ztužovač ani želatinu nedávám a krém se mi nikdy neroztekl. Tento krém je ideální ve spojení s ovocem, například na "Skleněných koláčích" (viz článek Piškotové těsto). Pokud je krém odlehčený dvěma šlehačkami, lze do něho přimíchat několik lžic kokosové moučky a případně přikápnout kokosový likér nebo sirup, potom je výborný v kombinaci s kakaovým těstem a čokoládou.
Krém z pudinku
1 pudinkový prášek s příchutí podle druhu krému, který chcete dělat
300 ml mléka
asi 4 lžíce cukru moučka
půl kostky másla nebo dobrého margarínu (125 g, já používám i do krémů Heru a je to opravdu dobré)
Nejprve si uvaříme pudink z mléka, prášku a 1 lžíce cukru. Hotový odstavíme a častěji při chladnutí promícháme, abychom zabránili vytvoření škraloupu. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému. Když je pudink zcela vychladlý, opatrně po malých dávkách jej vešleháme do máslového základu. Tato dávka stačí na náplň dortu o průměru 23 cm. Pokud se krém při šlehání srazí, dejte si hřát vodu v menším kastrolu, misku se sraženým krémem na něj postavte (ne, aby se koupala, ale aby byla odspodu ohřívána párou) a krém šlehejte dokud nebude zase hladký. Poté jej nechte vychladnout a použijte.
Pokud chcete dělat krém z pudinku kokosový nebo oříškový, uvařte pudink (nejlépe kokosový, vanilkový nebo čokoládový) ve 400 ml mléka a do hotového krému vmíchejte mleté ořechy nebo třeba nastrouhanou čokoládu. Na jahodový či malinový krém uvařte pudink ve 300 ml mléka a do hotového krému lehce vmíchejte nadrobno nakrájené jahody nebo i celé maliny.
Krém z vaječného likéru
1 kostka másla nebo Hery (250 g)
cca půl hrnku moučkového cukru
cca půl hrnku vaječného likéru
Máslo s cukrem vyšleháme do světlého krému, poté pomalu přiléváme vaječný likér a šleháme dál. Pokud by se náhodou krém srazil, postupujeme, jak je popsáno v předchozím receptu. Tento krém je těžší, máslovější, krásně žlutý a chuťově vynikající. Používám ho hlavně do kakaových a čokoládových dortů. Lze s ním i dobře zdobit, drží tvar.
Tvarohovo - máslový krém
1 kostka másla nebo Hery (250 g)
1 kostka netučného tvarohu (250 g, může být i vaničkový)
moučkový cukr podle chuti (cca půl hrnku)
Rychlý a dobrý krém. Máslo vyšleháme s cukrem a přišleháme tvaroh. Dobrý v kombinaci například s mandarinkami na lehkém piškotu.
Čokoládový krém s kaší a jeho obměny
200 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
případně ještě 1 lžíci tmavého kakaa
50 g 100% tuku (ztuženého, na smažení)
200 g čokolády na vaření
250 až 500g másla nebo Hery nebo kombinace obou tuků
cca 100 g moučkového cukru (podle chuti)
Nejprve si uvaříme hustou kaši z mléka a mouky. Pokud budeme dávat másla více než jednu kostku (na větší dort), přidáme do mléka ještě i tmavé kakao. Uvaříme hustou kaši, do které hned po stažení z plotny vmícháme 100% tuk a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme do úplného rozpuštění a necháme kaši zcela vychladnout. Máslo a Heru necháme změknout při pokojové teplotě a s cukrem vyšleháme do světlého krému. Pomalu zašleháváme po částech i čokoládovou kaši. Krém má skutečnou chuť čokolády a ne jen kakaa. V dortech jej můžeme proložit třeba banány nebo borůvkami. Na tento krém lze dávat i marcipán nebo jiné potahové hmoty. Tento krém lze také mrazit a po pomalém rozmrznutí při pokojové teplotě jej znovu vyšlehat a použít.
Obměny: Místo čokolády na vaření můžeme použít i jiné druhy - hořkou, mléčnou, oříškovou nebo mandlovou, nebo i ledové kaštany. Postup při výrobě krému je stejný.
Krém s Nutelou (nebo Nugetou a podobnými pomazánkami)
1 vanilkový pudinkový prášek
250 ml mléka
3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
125 g másla
jedno menší balení Nutely nebo podobné pomazánky (asi tak 200 g)
Z mléka, prášku a cukru, uvaříme hustý pudink, za pomalého míchání necháme vychladnout. Měkké máslo vyšleháme, a postupně do něho zašleháme pudinky střídavě s Nutelou. Zkoušela jsem i dvoubarevnou Nugetu a chuť byla výborná. Pokud chceme výraznější chuť lískových oříšků, přidáme do krému pomazánky víc. Tato dávka je na menší dort. Tento krém lze použít pod marcipán nebo jiné potahovací hmoty na dorty.
Čokoládový krém s likérem
200 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
100 g čokolády na vaření
30 g 100% tuku
500 g másla
150 g moučkového cukru
cca 1 dcl likéru Baileys (nebo čokoládového likéru)
Z mléka, mouky a kakaa uvaříme hustou kaši. Hned po odstavení z plotny do ní vmícháme 100% tuk a nalámanou čokoládu na vaření. Mícháme až do úplného rozpuštění. Změklé máslo vyšleháme s cukrem ho světlého krému, postupně zašleháme čokoládovou kaši, šleháme dál a opatrně přiléváme likér. Hotový krém můžeme použít i pod marcipán a další potahové hmoty.
Krém z pudinku s nugetou
2 čokoládové nebo kakaové pudinkové prášky
půl litru mléka
2 lžíce cukru
cca 4 vrchovaté lžíce nutely nebo nugety (jak se to povede nabrat)
tři čtverečky hořké čokolády
cca 400 g másla
cca 4 lžíce moučkového cukru
Nejprve si uvařím hustý pudink z prášků, 2 lžic cukru a mléka. Do hotového horkého ihned zamíchám nugetu a čtverečky čokolády a nechám úplně rozpustit. Pudinkovou směs nechám vychladnout a jen občas promíchám. Máslo vyšlehám s moučkovým cukrem do krému a pomalu zašlehám pudinkovou směs. Tento krém se dá použít i pod potahové hmoty. Hořká čokoláda ještě zvýrazní chuť krému.
Máslový krém "Irská káva"
375 g másla (1 a půl kostky)
200 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce práškového cappuccina
4 lžíce rozpustné kávy (třeba Nescafé)
50g stoprocentního tuku
půl lžičky mleté sypké nevařené kávy
cca 180 g moučkového cukru
cca 3 lžíce likéru Baileys (nebo kávového likéru)
Do studeného mléka nasypeme cappuccino, instantní kávu i mletou zrnkovou kávu. Dále přidáme mouku. Abych zabránila hrudkování mouky v mléku, ve studeném mléce mouku rozšlehám elektrickou metličkou - šlehačem. Z této směsi uvaříme za stálého míchání hustou kaši, do které hned po odstavení z plotny vmícháme 50 g stoprocentního tuku a necháme vychladnout. Změklé máso vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu po částech zašleháváme kávovou kaši. Do takto připraveného krému malým pramínkem lijeme likér a stále šleháme až je krém opravdu hedvábný. Je to chuťově výborný krém, který se díky kávě hodí spíš do dortů pro dospělé. Lze ho použít i pod marcipánový potah.
Čokoláda se zakysanou smetanou - krém i poleva
100 g až 300g čokolády na vaření (nebo i čokoládové polevy, mléčné oříškové čokolády, hořké čokolády)
1 - 3 kelímky zakysané smetany (po cca 200g)
Na polevu dortu o průměrné velikosti (tedy cca 25 cm) si rozpustíme v horké vodní lázni 100 g čokolády. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme do ní celý kelímek studené zakysané smetany a hned naneseme na dort. Po ztuhnutí lze polevu dobře krájet, neláme se.
Pokud chceme polevu jemnější, dáme do 100 g rozpuštěné čokolády dva kelímky zakysané smetany. Na větší dort nebo když chceme vyšší vrstvu polevy nebo k naplnění dortu použijeme až 300 g čokolády a až 3 kelímky smetany. Je to rychlé a velice chutné, není to příliš sladké.
Krém "Alžírská káva" a jeho varianty
1 pudinkový prášek (může být vanilkový nebo i kakaový)
250 ml mléka
50 g 100% tuku
NEBO
2 - 3 lžíce polohrubé mouky
200 ml mléka
50 g 100% tuku
2 vrchovaté lžíce instantní kávy (případně lze kombinovat s práškovým cappuccinem)
1 kávová lžička mleté nevařené kávy
1 a půl másla (375 g)
moučkový cukr podle chuti (cca 150 g)
asi 1 dcl vaječného likéru
Z mléka, prášku nebo mouky a instantní kávy uvaříme hustý pudink nebo moučnou kaši, zahorka vmícháme tuk a necháme nejlépe přikryté potravinovou fólií vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem do husté pěny, pomalu po částech do něho zašleháme vychladlý pudink nebo kaši a vmícháme mletou kávu. Do takto připraveného krému pomaloučku tenkým praménkem přiléváme vaječný likér a stále šleháme. Pokud by se náhodou stalo, že se krém srazí, dáme jej na několik sekund do mikrovlnky přihřát a vyšleháme znovu.
Tento krém lze mazat i pod potahovací hmoty. Chutná jako Alžírská káva a v případě, že použijeme kakaový pudink, tak i trochu čokoládově.