Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Maso

Masíčko se zeleninou na způsob švejžužu
400 g dobrého masíčka - vepřová panenka, kuřecí prsa, krůtí prsa
2 zelené kapie
1 celý pórek
3 naťové cibulky nebo 1 normální cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce koření na gyros (nebo i nějaké grilovací směsi podle vaší chuti)
trochu oleje
trochu hladké mouky
půl sklenice cikánské omáčky
4 lžíce rajského protlaku (malou konzervu)
sůl, čerstvě mletý pepř
čerstvý nebo sušený libeček
Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky. Maso osmažíme na oleji, aby se "zatáhlo". Přidáme všehnu zeleninu, koření, sůl, pepř. Promícháme a za občasného míchání smažíme až je zelenina poloměkká. Pak zaprášíme moukou, promícháme, zalijeme cikánskou omáčkou a rajským protlakem. Pokud je směs příliš hustá, malinko podlijeme vroucí vodou (nejjednodušeji z varné konvice) a necháme krátce provařit. Podáváme s těstovinami, rýží, bramboráčky, bramborovými nočky, chlebem, pečivem nebo třeba s americkými brambory.

Mexický gulášek podle mě
cca půl kila hovězí kližky (může být i jiné hovězí, třeba i zadní, ale kližka je na gulášek nejlepší, když je pěkná)
3 větší cibule
100 g anglické slaniny
trocha oleje
hladká mouka
gulášové koření nebo aspoň sladká paprika
horká voda
sůl
čerstvě mletý pepř
sklenička bulharské zeleninové směsi Ljutenica nebo malá sklenička sterilovaného leča bez klobásy
1 plechovka bílých fazolí v chilli omáčce nebo v tomatové omáčce
1 plechovka červených fazolí ve vlastní šťávě
1 malinká plechovka sterilované kukuřice
trochu cikánské omáčky
Na oleji osmažíme kostičky anglické slaniny a přidáme na menší kousky nakrájené maso. Opečeme a přidáme cibuli. Mícháme a smažíme až je cibule sklovitá nebo i lehce do zlatova. Zaprášíme moukou a směsí koření, promícháme a zalijeme vroucí nebo horkou vodou, aby bylo vše ponořené. Rozmícháme, osolíme, opepříme a dáme pomalu dusit pod pokličkou na mírném ohni (já dusila na varné desce 2 hodiny na stupni 3). Občas promícháme. Pokud se voda vydusí, znovu přilijeme pouze vařicí vodu, abychom var nepřerušili. Když se masíčko pomalu rozsýpá, přidáme zeleninovou směs nebo lečo, bílé fazole i s omáčkou a červené slité a také kukuřici. Promícháme a pokud je guláš příliš řídký, ještě odklopený vyvaříme a stále mícháme. Nakonec dochutíme trochou cikánské omáčky. Podáváme nejlépe s rýží, ale mohou být třeba bramboráčky, knedlíky, pečivo, chlebové placky i těstoviny - prostě co kdo rád.

Karbanátky s celerem
1 balíček mletého masa - asi 1 kg (nejlépe míchané vepřové a hovězí, ale může být i jen jeden druh)
1 velká bulva celeru
1 cibule
2 - 3 vejce
vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
sůl, pepř
Celer oloupeme a na jemném struhadle celý nastrouháme. Cibuli nakrájíme na drobno. V míse smícháme maso s celerem, cibulí, paprikou, vejci. Vše osolíme a opepříme. Z hmoy tvoříme karbanátky, které klasicky osmažíme na pánvi. Celeru by v mase mělo být hodně, karbanátky mají neobvyklou, ale vynikající chuť. Podáváme s brambory, kaší nebo chlebem, pečivem, jak jsme zvyklí.
Vygenerované za: 0.11 sekund
4,355,044 návštěv