Netradiční a luxusní modelované dorty a recepty

Hiearchie článků

Polévky

Krkonošská houbová, jak ji znám já
čerstvě nasbírané hřibové houby (nebo balíček mražených - asi půl kila)
1 cibule
asi 100 g špeku nebo anglické slaniny
troška oleje
2 brambory
asi lžička celého kmínu
sůl
pepř
trochu hladké mouky

Na malém množství oleje rozškvaříme drobně nakrájený špek, přidáme nasekanou cibuli, posmažíme, přidáme dobře nasucho očištěné, nakrájené houby a krátce promícháme. Zasypeme trochou mouky, promícháme, přidáme kmín a pepř a zalijeme vlažnou vodou. Přidáme nakrájené brambory, osolíme a pomalu vaříme cca půl hodiny, až je vše měkké. Je to hodně houbové a je to dobré.

Jemná zeleninová s pohankovou lámankou
cca 30 g másla nebo trocha oleje
půlka cibule
asi 3 vrchovaté lžíce pohankové lámanky (může být použita i celá loupaná pohanka nebo ječné krupky - lámanka)
1,5 l horké vody
2 brambory
1 malá mrkev
3 stroužky česneku
asi 300 g čerstvé brokolice (lze dát i mraženou, ale chuť už není tak dobrá; místo brokolice se dá také dát květák)
2 kostky zeleninového bujónu bez glutamanu (kupuju v bioprodejně)
případně sůl čerstvé mletý pepř
petrželka nebo pažitka
Rozpustíme máslo nebo zahřejeme olej a osmažíme na něm do sklovita drobně nakrájenou cibuli. Poté přisypeme pohankovou lámanku, promícháme a krátce posmažíme. Zalijeme horkou vodou (uvařím si ji vždycky vedle v rychlovarné konvici) a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, na hrubo nastrouhanou mrkev, na plátky nakrájený česnek a na růžičky rozebranou brokolici nebo květák. Do polévky přidáme dvě kostičky zeleninového bujonu bez glutamanu a vaříme do změknutí zeleniny, cca 10 - 15 minut. Nakonec dochutíme čerstvě mletým pepřem a posypeme nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Pokud je poklévka málo slaná, můžeme přisolit. Je moc dobrá a mohou ji i menší děti.

Bramborová bílá
50 g másla nebo Hery
cca 5 lžic hladké mouky
balíček čerstvé polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel, kapusta, květák, pórek, česnek, cibule)
4 brambory
čerstvá petrželka nebo pažitka (možno i libeček, nebo i sušené bylinky)
sůl, mletý pepř
Do hrnce dáme rozpustit máslo, na něm do sklovita osmažíme na drobno nasekanou cibulku a kolečka pórku. Pak vsypeme mouku a rozmícháme. Když je z toho jedna hustá koule, nevadí. Nenecháváme mouku ztmavnout, ale hned zalijeme trochou horké nebo vroucí vody a mícháme, až se moučná koule rozpustí. Pak přidáme vodu cca do 2 litrů i trochu víc. Do horké přidáme všechnu zeleninu nakrájenou na kostky nebo plátky. Nakonec přidáme i nakrájené brambory. Jemně osolíme a opepříme a vaříme do změknutí - cca 20 minut. Tahle polévka má výhodu, že se nedělá jíška zvlášť, ale vaří se s celou polévkou od počátku.

Zelná z čerstvého zelí
Cca 250 g čerstvého zelí - prostě kousek hlávky
trochu oleje
2 cibule
4 brambory
mletá sladká paprika, cca lžička kmínu, sůl
cca 3 lžíce hladké mouky
1 sáček gulášové polévky Vitana bez glutamanu
cca 2 - 2,5 l vroucí nebo aspoň horké vody
můžeme přidat i trošku kyselého zelí, třeba když nám zbyde od oběda :-)
Cibule nasekáme nadrobno a smažíme ve větším hrnci do sklovita, přidáme na plátky (cca 1 cm) nakrájené zelí a smažíme dál, až zelí zavadne. Posypeme moukou a sladkou paprikou a kmínem, vsypeme polévku ze sáčku a celé dobře rychle zamícháme. Zalijeme cca 2 litry horké nebo vařící vody a rozmícháme. Necháme vařit asi 5 minut. Pak teprve přidáme na kostky nakrájené brambory (a případně kyselé zelí) a pod pokličkou vaříme cca 20 minut. Dochutíme pouze solí a podáváme s pečivem.

Savojská bramboračka
cca 30 g másla + 3 lžíce oleje
1 velká cibule
4 velké mrkve
3 brambory
trochu hladké mouky
malé množství tekutého polévkového koření (lze vynechat, ale v téhle polévce je dobré)
sůl, pepř, muškátový květ (nebo může být i muškátový oříšek)
zelená petrželka nebo pažitka (můžou být i natě jarních cibulek)
Cibuli nasekáme najemno a lehce osmažíme na rozpuštěném másle s olejem. Mrkev jemně nastrouháme, přidáme k cibuli a mícháme a smažíme až se mrkev krásně rozvoní :-). Poté zaprášíme moukou, zamícháme a zalijeme vodou. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme, strouhneme muškátového oříšku (nebo dáme špetku květu) a zakápeneme polévkovým kořením. Vaříme do změknutí brambor a cibule. Do horké hotové polévky přidáme jemně nasekané bylinky a podáváme.

Jemná zeleninová polévka s pomazánkovým máslem
3 brambory
1 mrkev
kousek kapusty
kousek kedlubny
kousek květáku (nebo brokolice)
můžeme přidat i kousek petržele a celeru, ale nemusí být
trochu hladké mouky
malé množství soli
zelené bylinky
1 krabička pomazánkového másla bez příchuti nebo s příchutí nivy či šunky
Zeleninu očistíme, oloupeme či oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev můžeme nahrubo nastrouhat. Dáme vařit do vody a jen velmi mírně přisolíme. Když je zelenina měkká, přidáme do polévky celou dávku pomazánkového másla, ve kterém jsme předem dobře rozmíchali asi 1 lžíci hladké mouky. Provaříme, přisypeme zelené bylinky a podáváme.

Jednoduchá zelňačka
3 velké brambory
asi půl sáčku (cca 1/3 sklenice) kysaného zelí i s nálevem
2 cibule
hladká mouka
olej
párek nebo klobása (co kdo rád, může být i obojí)
sladká mletá paprika
mletý kmín
sůl
případně trochu smetany (sladké, ale i kysané, co zrovna máme)
Na oleji osmažíme drobně nasekané cibule s kolečky párku nebo klobásy, přidáme na menší kostky nakrájené brambory a krátce osmažíme ze všech stran. Zasypeme moukou, troškou kmínu a paprikou, kterou nešetříme, zamícháme a přidáme nakrájené kysané zelí (zatím bez nálevu). Přilijeme vodu, přisolíme a dáme vařit. Brambory se s kysaným zelím vaří delší dobu, je třeba s tím počítat. Těsně před dovařením ještě polévku dochutíme lákem ze zelí a případně troškou smetany.
Vygenerované za: 0.11 sekund
4,326,811 návštěv